Čaje z Číny

Základní výběr čajů v čajovém lístku. Vybrat si však můžete na uvaření i čaj přímo z obchodu. Nechte čajovníka, aby vám doporučil nějakou novinku.

ZELENÉ ČAJE

Bai Sha Lu Cha [Paj-ša lü-čcha] – Bílý písek - první čaj, jemně napařovaný, z letošní sklizně z provincie Chai-nan (Hainan). Chuť je lehce ovocně nasládlá a velmi výrazná.

Zhu cha [Ču-čcha] – Perlový čaj – drsnější, základní typ, pojmenovaný podle tvaru usušených lístků, které jsou smotané do malých kuliček. Bývá nazýván Gunpowder – střelný prach.

Chun Mee [Čun-Mej] - Omamná slivoň - Hutný nálev silnějšího, ale příjemně trávového čínského čaje. Vhodný pro každodenní popíjení.

Hua Cha - Jasmínový zelený - základní zelený čaj s květy jasmínu.

Bai Mao Hou [Pai-mao-hou] – Bílá opice – Více zakroucené lístky šedozelené barvy jsou bohatě ochmýřené, vůně čaje je sytá s lehce květinovými tóny, nálev je sladce aromatický. Konzistence hustá, v chuti čaje je cítit ‘slunce’, typické hlavně pro bílé čaje i přesto že jde o čaj zelený. 

Green Monkey – Zelená opička – „Zelenovlasá opice“ je známý čínský zelený čaj původem z provincie Fuťijen. List čaje je spirálkovitě svinut, bohatě ochmýřen a má čistou zelenou barvu. Nálev je světlozelený s oříškovitě květinovou vůní a sladce jemnou chutí.

Long Jing Shi Feng [Lung-ťing ši-feng] - Dračí studna ze Lvího vrcholku – jeden z nejslavnějších čajů světa, pojmenovaný podle pramene stejného jména, ke kterému se váže spousta legend. Domovem tohoto čaje je vesnice Lung-ťing, ležící západně od slavného Západního jezera Si-chu (Xi Hu) v provincii Če-ťiang. Tento čaj je známý čtyřmi jedinečnostmi: zelenou barvou, vyváženou chutí, vůní a krásným tvarem. Má hladké a ploché lístky, žlutozelený nálev vyniká harmonickou chutí.

Long Jing Xi Hu [Lung-ťing si-chu] - Dračí studna od Západního jezera - Long Jing patří k jarním čajům a nejlepší sběr pochází ze stejného období. Proces třídění, sušení a pražení má být přesně dodržován pro výrobu pravého Lung Chingu. Čaj má placaté lístky, výraznou vůni a v nálevu je sladký a krásně voňavý. 

Meng Ding Cui Yu  [Meng-ting cchuej-jü] – Zelený Nefrit z hory Meng-ting – Chuť sytá s ovocnými tóny, osvěžující, s jemným ocáskem. Kvalitní čaj, vhodný i pro přípravu za studena. 

Pi Lo Chun  [Pi-luo čchun] – Jaro zelených ulitek – jeden z nejznámějších čínských čajů, sbíraný velmi brzy na jaře. Zpracování probíhá stejný den jako sběr, do noci musí být dokončeno. Nejvyšší třída tohoto čaje má nejjemnější a nejmenší lístky, připomínající malé ochmýřené ulitky. Nálev má smaragdově zelenou barvu a chuť je plná až těžší.

 

BÍLÉ ČAJE

Shou Mee [Šou-mej] (Shoumei) – Obočí dlouhého věku – základní třída čínských bílých čajů, lístky jsou větší, silně ochmýřené. Svěží oranžový nálev je jen mírně povzbudivý a hodí se proto pro celodenní popíjení. 

Bai Mu Tan [Paj-mu-tan] (Baimudan) – Bílá pivoňka – velmi jemný bílý čaj z tipsových lístků, často sbíraných ještě ne úplně dorostlých. Velmi lehká chuť, nálev jasné, oranžovo žluté barvy.

Bai Xue Long [Paj-süe-lung] – Bílý sněžný drak - výrazná ovocně bylinková vůně, svěží lehce natrpklá (však nesvíravá) chuť a jiskřivě žlutý nálev. Stejně jako i ostatní bílé čaje je osvěžující, avšak jen lehce povzbudivý a hodí se proto i pro pozdně odpolední a večerní popíjení.

Bai Hao Jin Zhen – Stříbrné jehličky

 

OOLONG

Wu Long [Wu-lung] – Černý drak – název Wu Long je původní čínský název, zkomolený angličany do podoby oolong. V tomto případě jde tedy o základní typ (Wu Long v překladu znamená Černý drak).

Shui Hsien [Šuej-sien] (Shuixian) – Vodní víla – tmavý, silně pečený oolong pěstující se v horách Wu-i v provincii Fu-ťien. Příjemně povzbuzující nálev chuti orchidejí jemně sládnoucí v ústech. 

Oolong Orange - základní oolong s přídavkem květů sicilských pomerančů. Aromatický a osvěžující.

Tie Guan Yin [Tchie-kuan-jin] – Železná bohyně milosrdenství- jemnější, méně oxidovaný oolong z oblasti An-si. Svěží zelená barva listů, nálev osvěžující květinové vůně, chuť sametově hebká a sladká.

Fénix Tan Chung Mi Lan Xiang [Feng-chuang tan-cchung]  (Fenghuang Dancong) – Medová orchidej – tmavý list wu-lungu, nazývaný “Fénix” s příjemnou květinovou vůní. Hnědočervený odstín i dlouhotrvající chuť nálevu připomínají vzácná dřeva a švestky.

Da Hong Pao [Ta-chung-pchao] – Velké šarlatové roucho – jeden z nejlepších čajů z provincie Fu-ťien s dlouhým příjemným ocáskem. Hnědočervený, až jantarově jiskřivý nálev.

Si Ji Chun - Taiwan

Alishan Oolong  - Taiwan -  Barva připraveného nálevu je jantarově žlutá. Vůně je velmi intenzivní, příjemně sladká, plná, ovocná (po broskvích) se sladce kořeněnými tóny. Chuť připraveného nálevu je hladká, plná, ovocná (velmi příjemné broskvové tóny). Dozvuk je déle trvající, ve kterém můžeme vnímat sladké až mléčné tóny.. 

GABA Oolong  - Taiwan - v čaji je minimální množství větviček a dají se najít i docela dlouhé a nepoškozené listy. Čerstvé čajové lístky jsou vystaveny dusíku, nikoliv okysličování. Atmosféra bohatá na dusík zvyšuje přírodní GABA (kyselina gama-aminomáselná) coby inhibiční neurotransmiter, jenž se nachází v čajových lístcích. Antioxidanty, obsažené v Gaba Oolongu, jsou nápomocné v boji proti mnoha typům nemocí včetně rakoviny.

Nai Xiang Jin Xuan - Taiwan - Oolong vonící mlékem, kvalitní Taiwanský oolong s podmanivě mléčnou, sladkou chutí.

Strawbery Oolong - Taiwan - Jahodový Oolong - vůně lesních jahod a kvalitní lístky.

 

ČERVENÉ ČAJE

Yunnan Hong Cha [Jün-nan chung čcha] – základní a nejběžnější čínský červený čaj vyráběný z velkého listu Jün-nanského čajovníku – Jün-nan ta-jie (Yunnan Da Ye). Čaj má v šálku oranžovou až světle hnědou barvu, plnou chuť, která by neměla být trpká a vůni švestek. Sladký aftertaste. 

Yixing Hong Cha  [I-sing chung čcha] – červený čaj z I-singu – Zajímavý čaj z provincie Ťiang-su. Hutný červený čaj s příjemným ovocným nádechem. Příjemná vůně hořké čokolády a tmavý nálev. 

Keemun Mao Feng [Čchi-men mao-feng] (Qi Men Mao Feng) – Hebké Výhonky Čchi-menské je vynikající sorta čaje čchi-men. Mao-feng v překladu znamená „ochmýřený vrcholek“ a lístky jsou hnědo-černé, drobné a se zlatavě ochmýřenými tipsy. V šálku má čaj oranžovo-hnědou barvu. Vůně je jemná s nádechem orchidejí. Chuť je výrazná, ale přitom jemná.

Dian Hong Gong Fu  [Tien-chung kung-fu] – pochází z oblasti Meng-chaj (Meng Hai) v provincii  Jün-nan (Yunnan). V šálku má čaj tmavě červenou barvu. Vůně je celkem výrazná. Chuť má plnou, ovocnou až medovou. Hodí se pro přípravu ve stylu Kung-fu čcha.

Earl Grey - základní černý čaj ovoněný bergamotovou silicí.

Lizhi - základní černý čaj ovoněný plodem Liči.

Karamelový - základní černý čaj s kousky karamelu

Vanilkový - základní černý čaj ovoněný vanilkou

 

PUERH

Pu Erh klasik [Pchu-er klasik] – SHU - základní sorta tmavého Pchu-eru, obsahuje velké tmavě hnědé lístky, které jsou podélně kroucené. V šálku má čaj tmavě hnědou barvu, zemitou až lehce zatuchlou vůni a nasládlou chuť.

Pu Erh superior [Pchu-er superior] - SHU – vyšší třída tmavého Pchu-eru, obsahuje menší tmavě hnědé lístky, zlehka pravidelně kroucené. V šálku má tento čaj tmavě hnědou barvu a příjemnou sládnoucí chuť. 

Chi Tse Bing Cha [Čchi-c’ ping čcha] (Qi zi bing cha) - SHU – Svatební koláč – tmavý Pchu-er slisovaný do tvaru koláče, je balený po sedmi kusech do bambusového listu, Čchi-c’ ping čcha se dá volně přeložit jako „sedm čajových placek“. Lístky jsou tmavě hnědé, pevně slisované. Barva v šálku je velmi tmavě hnědá, vůně do sladka, zemitá a příjemná. Příjemná sládnoucí chuť. 

Pu Erh cihlička 2009 [Pchu-er] - SHU – tmavý Pchu-er slisovaný do malé 100 gramové cihličky. Lístky jsou tmavě hnědé, pevně slisované. Barva v šálku je tmavě hnědá, vůně do sladka, zemitá a příjemná.

Mao Cha [Mao čcha] - SHENG - velkolistý zelený Pchu-er z Provincie Jün-nan (Yunnan) mající také obsah tipsů. Z tohoto čaje se lisují zelené Šeng Pchu-ery. V šálku má světle hnědou barvu, příjemnou vůni a jemnou chuť.

Qing Bing [Čching-ping] - SHENG – tmavě zelený list slisovaný do tvaru koláče. V šálku má světle zelenou barvu, jemnou vůni a chuť přecházející do sladka. 

Gu Shu Ping Cha [Ku-šu pching čcha] - SHENG – tmavě zelený list slisovaný do tvaru koláče s krásně vyrýsovanými jednotlivými lístky světlejší až tmavě zelené barvy. Listy pochází ze starých čajovníků, nálev má světle zelenou barvu, beze stop kouřovosti zato s květinově sladkými tóny.