Dáta masala nebo Yogi? 7. října 2014

Názvů pro tento čaj jsem slyšela už mnoho. Dáta masala, nebo jen Masala, Yogi, Chai masala, nebo i Bílý, či mléčný čaj, Indický čaj a asi bych si vzpomněla ještě na nějaké pojmenování. Vše spojuje jediné – různé varianty tzv. sladkého koření povařeného ve vodě s přidáním černého čaje, mléka a cukru.

Nejčastěji se setkáváme v českých čajovnách s dvěma prvními názvy – Dáta masala a Yogi. Masala je v překladu „koření“. Indické směsi koření Garam Masala, nebo Tandori Masala jste už určitě potkali. Koření na sladký čaj se většinou v ČR odlišuje tím přednázvem DÁTA, takže pro začátečníky je dobré si dávat pozor na ostatní směsi, ať na vás pak místo báječného popíjení sladkého mléčného čaje nečeká úprk na wc. Případně je na balíčku koření napsáno „směs na Masala Chai“.

Sladké koření voní velice intenzivně po skořici, hřebíčku a zázvoru, dále obsahuje v základní směsi kardamom a bílý pepř a pak v různých variantách třeba badyán, anýz, koriandr, nové koření, lékořici nebo i chilli. Pokud rádi experimentujete, můžete zvláštnost, které já říkám „perníková dáta“,vyzkoušet – přidejte k základní směsi badyánové kuličky. Mě osobně neoslovila, ale podle některých zdrojů je omamně afrodiziakální. Pokud vám nějaká směs koření zachutná, tak bedlivě sledujte složení, stačí jiný výrobce, jiný poměr a celý čaj je najednou chutí zcela odlišný. Přijměte také varování před již vytvořenými směskami čaje a koření. Pro dobrou Dátu je rozhodně lepší vařit koření zvlášť a pak teprve přidávat čaj. Nápoj pak má správný říz, je silný a chuť čaje nepřebíjí chuť koření.

Směs základního koření koupíte ve (skoro) každé čajovně a nebo ve zdravé výživě, či specializovaném obchodě s kořením. Případně nasimulujte směs z vlastních zásob, akorát ten poměr se hůře odhaduje. Hodně zázvoru se ještě dá přežít, ale přehánět to se skořicí bych nedoporučovala, také pepř se nejeví jako dobrá hlavní příměs. Pokud si budete míchat vlastní směs, dávejte pozor, aby bylo koření přibližně stejně velké (celý hřebíček a mletá skořice není fajn) a taky ho nechte pár dní proležet. Koření je pak o dost lepší, chutě se tzv. propojí.

Pokud máte koření tak směle na další ingredience. Potřebujete černý čaj. Řekla bych jakýkoliv, protože na kolejích jsme experimentovali i s karamelovým čajem, erlgreyem, nebo pigi. No... není to tak úplně to pravé vořechové, ale z nouze se snese vše. Skvěle se pro tento typ čajové speciality osvědčil ASSAM CTC, drobný granulovaný čaj zpracovávaný metodou crushing-tearling-curling (drcení, trhání,rolování). Není drahý, tak si ho rozhodně kupte.

Další ingrediencí je mléko. Mléko můžete použít buď polotučné, plnotučné, či nízkotučné, zahuštěné, nebo odtučněné, případně pro alergiky – i ovesné mléko je velice dobré, takže se rozhodně nenechte o tuto dobrotu ochudit. (u nás ji vaříme i v ovesné variantě). Případně můžete použít i smetanu. Pro gurmány lze použít dávkování voda:mléko 1:1, lepší je ale menší poměr mléka. Jednak se vařící tekutina tolik neochladí a pak vyvařené koření ( a čaj) neztratí zředěním sílu.

Sladidlo – obyčejný cukr je thebest. Doporučuje jej 9 z 10 čajovníků,ten jeden na to nemá názor. Med je dobré a zdravé sladidlo, ale Masala by měla podle indické tradice být hodně sladká a med je natolik aromatický, že posunuje v takovém množství chuť docela jiným směrem a pak - med by se neměl přidávat do horkých nápojů a Masala se pije opravdu hodně horká. Pouze teplá, nebo vlažná ztrácí 80% ze své atraktivity. Sladit se dá také stévií, ale tam je ten chuťový rozměr opět někde jinde. Ještě třtinový cukr nebo karamel mají docela příjemnou sladivost. Ale pokud vám bílý jed nezakáže striktní jídelníček, tak jděte do něj.
Ingredience máme, teď něco k jejich poměru a použití. Do hrnce s vařící vodou dáme koření (poměry viz níže) a pokud nechceme na noc černý čaj, tak jej nepřidáme. A v této chvíli se nám začíná oddělovat Dáta masala (přidáme čaj) od Yogi (nepřidáme čaj). Protože tyto názvy nejsou nijak přesně zavedené a každá čajovna je může mít jinak, dochází při návštěvách cizích měst k nedorozuměním. Častěji se mi stává, že Yogi je název pro ( chuťově lehčí) variantu bez přidaného čaje, proto je teď takto odlišuji a omlouvám se všem, co to mají zafixováno naopak. Pokud si děláte Chai Masala, můžete mít tu mix variantu koření+čaj. Existuje však ještě varianta sladkého masala koření, povařeného pouze v mléku a doslazeného cukrem. Takže experimentování se meze nekladou, vyzkoušejte klidně vše.

Koření povařte jak dlouho chcete – min 5 minut a max 20, 30...90... pak už záleží jen na tom jak se chcete odstřelit a prohřát. Zázvor a pepř budou mít pré. Pokud se pak po nějakém čase rozhodnete, že povaření koření stačilo, vhoďte čaj a vařte ještě +-5 minut. To tomu čaji obyčejně stačí. Pak přidejte cukr a mléko. Nastává „nejnevděčnější“ část - mléko by pro dobrou chuť nápoje mělo vzkypět.. a velice často vzkypí buď moc rychle, že uteče z plotny a dere se pryč z kuchyně (nedávejte tedy plyn na maximum!) nebo naopak nastane chvíle, kdy pozorovatel svým aktem pozorování mění pozorovaný objekt – takže koukáte, koukáte a nic se neděje, nevaří a nepění, občas se zdá, že to ta potvůrka fakt dělá schválně. Pak se stačí na chvilku ohlédnout a čaj je v mžiku oka všude na sporáku. Funguje 100%. Takže meditujte v klidu na hladinu čaje a pak v pravou chvíli přijde jeho čas.

A to je vše. Uvařte si doma výborný indický čaj s mlékem a pořádně si ho oslaďte. Indové pijí většinou jen černý čaj se zázvorem, chilli a mlékem, tak silně oslazený, že v něm skoro stojí lžička. Proč? Protože cukr a silný černý čaj pomáhá zastavovat rozbouřené peristaltické pochody, chilli dezinfikuje a mléko zjemní černý čaj, takže pak není tak svíravý a nedrhne v žaludku. Ti, kteří byli v Indii, by vám určitě dlouze povyprávěli jak to tam je s hygienou, vodou a jídlem. Mléka v čajovém nápoji je přiměřeně, čaje dost, koření moc a cukru nejvíc. Vzpomeňte si na Indy a dejte si čaj nejen ve studeném prosinci, kdy vám fantasticky prohřeje celý organizmus, ale i v parném červenci, kdy taky není od věci. V létě totiž pomáhá termoregulaci překonávat vysoké teploty a paradoxně pomůže ochladit. O tom, jaké nápoje pít v létě a proč si řekneme třeba příště.

 

Ať vám čaj chutná!

Čajovnice Sunivel

 

 

Ingredience na 5dcl Dáty masaly:

  • 3,5 dcl vody (ztráty vody při vaření a něco vsákne čaj)
  • 2 lžičky koření (cca 10gramů)
  • 2 lžičky čaje (cca 7 gramů)
  • 6 lžiček cukru
  • 2 dcl polotučného mléka

 

Postup:

Vodu přivedeme v hrnci k varu, vsypeme koření. Necháme nejméně 5 minut probublávat, (ideálně i 10 a víc), záleží na tom, jak chceme mít silnou chuť koření. Pak vsypeme čaj a necháme dalších 5 minut vařit. Následuje cukr a mléko. Necháme vzkypět, sundáváme z plotny ideálně, až když se mléko divoce snaží vyběhnout z hrnce, nebo má alespoň slušivou čepičku. Slijeme do hrníčků nebo konvičky, podáváme horké, usrkáváme a mlaskáme blahem :)

 

Varianty:

- voda+koření+černý čaj+mléko+cukr

- voda+koření s černým čajem+mléko+cukr

- voda+koření+mléko+cukr

- mléko+koření+černý čaj+cukr

 

Návrh poměru koření:

5 tobolek kardamomu - roztlouct v hmoždíři, odstranit slupky

2 kuličky bílého pepře - lehce podrtit

1 žička sušeného zázvoru - ne mletého, jen drceného

2 celé hřebíčky - podrtit v hmoždíři

1 cm celé skořice - podrtit v hmoždíři

(další možné koření – chilli, koriandr, anýz, badyán, muškátový oříšek, římský kmín, fenykl, vanilka, kakaové boby, nové koření kurkuma, lékořice...)

Ideálně nechat proležet v uzavřené nádobě nejméně do druhého dne.

 

NAKUPTE SI V NAŠEM OBCHODĚ:

Černý čaj Assam CTC

Směs koření Dáta Masala

 

Creative commons – CC-BY-NC - Nevyužívejte komerčně, uveďte autora textu.